Beceri Dünyası – Hikaye Kartları

HAYAL GÜCÜNÜ ARTIRIR
SÖZCÜK DAĞARCIĞINI GELİŞTİRİR
TÜRKÇE’Yİ DOĞRU KULLANMAYI SAĞLAR

Hikâye kartları, 40 farklı kartın her iki yüzeyinde yer alan birbirinden farklı resimlerin bulunduğu bir hikâye oluşturma oyunudur. 

Toplamda 80 farklı resim (Gemi, gülen yüz, elma, trafik lambası gibi) vardır.  
Bu resimler ile farklı şekilde binlerce hikâye oluşturulabilir. Oyundaki amaç resimlere bakıp 
farklı hikâyeler oluşturarak hayal gücünü geliştirmektir.

NASIL OYNANIR?

4 yaş ve üzeri olan herkes bu oyunu oynayabilir. Bireysel olarak da grup olarak da oynanmaya uygundur. Oyuncu sayısı 2, 3, 4, 5 ve 6 kişiye kadar oynanması tavsiye edilir. Kartlardan ilk önce on adet alınır ve masanın üzerine düzgün bir şekilde sıralanır (dilerseniz dağınıkta oynayabilirsiniz). İlk oyuncu; eğer sıraya dizilmişse baştaki kartı alır (dağınık bırakılmışsa da rastgele bir kartı alır) ve üzerinde bulunan resimle ilgili istediği gibi hikâye başlangıcı yapabilir. Daha sonra kartın diğer yüzeyini çevirerek elindeki kartı sona koyar. Dağınık yerleştirilmişse rastgele bir yere koyulabilir. Sıradaki oyuncu bir sonraki kartın üst yüzeyinde bulunan resme bakarak hikâyeyi devam ettirir. Aynı şekilde resmi çevirerek farklı yere koyar. Oyun bu şekilde devam eder. İsteğe göre diğer oyuna dâhil edilmeyen kartlarda oyun içerisine alınarak kullanılabilir. Bu, zincirleme türüdür. Oyuna alışma aşamasında oynanabilir. Oyunun bir başka türü ise ileri seviyedir. İleri seviyede karttaki resimler direkt olarak kullanılmamaktadır. Hikâyenin içerisinde dolaylı olarak bu resimlerden bahsedilmesi gerekir. Oyun, kesin hatlarla çizilmiş kurallar içermez. İstenilirse kartlar giriş, gelişme, sonuç olarak 3’e de ayrılabilir. Böylece daha düzenli bir hikâye oluşturulur. Oyun süreci görüntülü ya da sesli olarak kaydedilebileceği gibi yazıya da aktarılarak tam anlamıyla bir hikâye oluşturulabilir.

KAZANIMLAR

BİLİŞSEL GELİŞİM

• Resimler üzerinden düşünerek hikâye kuran oyuncularda hayal gücü, yaratıcı düşünme, bağlantısal düşünme gibi kazanımlar sağlanmaktadır. Resim ile söyleyeceğini; bütün ile kendi ifadesini bağdaştıran oyuncularda eşleştirme, sentez, sıralı düşünme gibi beceriler kazanılmaktadır.

• Oyun, resimler üzerinden ilerlemektedir. Görsele odaklanan oyuncularda görsel algı becerisi gelişmektedir. 

• Diğer oyucuların söylediklerini derinlemesine düşünen oyuncularda analiz ile beraber hafızada tutma becerileri de gelişmektedir. 

• Sürekli değişen hikâye akışına uyum sağlamaya çalışan oyuncular hızlı düşünürler. Hızlı düşünme ile beraber problem çözme becerisi de kazanılmış olur. 

• Hayal gücünün sözlü aktarıldığı oyunda sözel ifade, kelime dağarcığının artması ve dil gelişimi kazanılmaktadır. Aynı zamanda yazarlık becerisi içinde hazırlık niteliğinde fayda sağlamaktadır.

SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM

• Grupla oynanan bu oyunla beraber oyuncularda sosyal zeka gelişmektedir.

• Özellikle yetişkin ve çocuğun beraber oynaması işbirliği becerisi kazandırmaktadır.

• Sesli olarak kendini ifade oyuncularda iletişim becerisi gelişmektedir. 

• Oyunun takip edilmesi sürecinde oyuncular diğer söylenenleri dikkatle dinler ve kendi hikâyelerini sürekli olarak yenileyerek düşünürler. Bununla beraber oyuncularda; odaklanma, dikkat ve konsantrasyon becerileri gelişmektedir.

DİL GELİŞİMİ

• Oyun kartları, oyunculara kendilerini farklı yollarla ve özgün bir biçimde ifade etme fırsatı yaratır.

• Türkçe’yi doğru ve güzel kullanmalarını sağlar. Sözcük dağarcıklarını geliştirir. 

• İletişim kurma becerilerini artırır.

• Konuşurken ses tonlarını ayarlayarak sözcükleri doğru kullanmalarını sağlar.

MOTOR GELİŞİM

• Kartları kavrayarak tutan oyuncularda ince motor kasları gelişimine katkı sağlar. 

• Oyuncu sadece düşünüp söylemez, aynı zamanda hareket ederek kartların yerini değiştirir. Bu, oyuncularda el-kol koordinasyonunu geliştirir. 

• Hikâyenin yazılması ya da çizilmesi ile beraber oyuncunun ince motor becerileri geliştirilebilir.

 
Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir